Torrevieja
Torrevieja
Den ligger smukt omringet af to saltsøer med naturparker, som med deres micro klima har en økologisk og gavnlig virkning på helbredet.

I 1829 blev Torrevieja jævnet med jorden af et jordskælv og senere igen bygget op. Den ligger nu smukt omringet af de to saltsøer med naturparker, som med deres micro klima har en økologisk og gavnlig virkning på helbredet og bliver anbefalet af læger over hele verdenen.

Torrevieja fik sit navn efter et "gammelt tårn" "Torre Vieja", der i tidligere tider lå i umiddelbar nærhed af saltområdet.

Den første beboelse af området strækker sig tilbage til de 18'ende århundrede, hvor det var en handelsplads, der udviklede de første forsyninger af salt. I 1803 fik Torrevieja overdraget de kongelige saltminers administrationen, som på daværende tidspunkt var beliggende i La Mata. I 1931 opnåede byen titlen af købstad bevilget af kong Alfonso XIII.

Kystområderne
Fra nord til syd er kysten mere end 14 km. I nord ud for La Mata finder man vidtstrakte strande med fint, hvidt sand og rent vand på mere end to km. Herefter er det klippekyst med vige og bugte.

Efter at have passeret bugten del Plangre og gået rundt om la Punta Margalla ser man de fem søjler som udgør el Monumento a las Culturas del Mediteráneo (kulturmonumentet for Middelhavet). Dernæst kommer man til Playa del Cura, som er en velbesøgt sandstrand.

Når man har krydset havneområdet ved Muelle de Poniente (Poniente kajen) kommer man til Playa del Acequión og Playa de los Naufragos, begge strande med blødt, fint sand. Dernæst et område med klipper og vige, inden man kommer til Cala de Ferris (Ferris bugten), der er omkranset af palmer og giver den udseende af tropisk område. Endelige har vi det prægtige område ved Punta Prima med Punta Prima bugten med fint, blødt sand.
Kirker
I Torreviejas centrum ligger la Iglesia Arciprestal (hovedkirken på pladsen La Constitutión,). Andre kirker er Templo Parroquial del Sagrado Corazón de Jesús, Plaza de Oriente. Iglesia de San Roque y Santa Ana, Avda Parcial del Mediterráneo, Avda del Puerto. Rundt om i byens forskellige urbanizaciones (forstæder) findes små kirker og kapeller. I la Siesta finder vi Den norske Sømandskirke, Prinsesse Märta Louises Kirken. Det er en moderne kirke med mange sociale aktiviteter, cafeteria, Internetcafe og bibliotek. Den ligger på Calle Ravel et stenkast fra den gamle kirke.

Museerne
Torrevieja har flere museer. Det vigtigste er Museo del Mar y de la Sal (saltmuseet), der viser grundlaget for Torreviejas opståen, og hvordan havet og byen er tæt forbundet med fiskeri og produktionen af salt. Det har påvirket de mennesker, der har levet i byen gennem århundreder. Her kan man se de spændende arkæologiske fund, man har bragt op fra havets bund, saltudvinding, det lokale fiskeri, kystfart, syning af sejl, skibstømmerhåndværk, den spanske flåde og kunsthåndværk lavet af salt, samt museets værksted. Calle Patricio Pérez 10.

I den gamle jernbanestation (Estación de Tren) finder vi Centro de Interpretación de la Industria Salinera, der beretter om saltindustriens historie i Torrevieja. I forlængelse af den gamle station er anlagt et lille grønt anlæg i umiddelbar forbindelse med Canal del Acequión. Her er rejst et saltmonument som fælles minde om byens oprindelse. Antigua Estación del Tren, Avda de la Estación.

Samme sted har Museo de la Habanera, Ricardo Lafuente til huse. Det er en udstilling med souvenirs, fotografier, mindetavler og -plader af læremesteren Ricardo Lafuente Aguado. Han er skaberen af adskillige "Habaneras" og nuværende leder af "Salinas de Torreviejas" kor og orkester. "Habanera" er karibisk musik, der blev bragt til Spanien i det 19. århundrede af spanske sømænd fra Torrevieja.

Andre museer er Museo de Semana Santa "Tomás Valcárcel, Calle Formentera.
Dette sociale og kulturelle center huser i en af sine bygninger hele Torreviejas skatte og rigdomme fra den hellige uge. (påske ugen)

I den østlige ende af Jardín de las Naciones (Europaparken) er Los Aljibes restaureret og her er nu skiftende udstillinger. Det kan f. eks. være malerier, mærker på politiuniformer fra mange forskellige lande, skibsmodeller igennem 4.000 år, belens fra hele verdenen. Udstillingerne er meget varierede, og der kommer hele tiden nyt.

Endelig er der Museo de Belenes, der viser Palæstina i miniature på Jesus tid og fortæller bibelhistorie. Der er også udstillinger med simpelt traditionelt håndværk til værdifulde stykker, udarbejdet af Spaniens fornemmeste skabere, såvel som figurer fra fødselsscener fra hele jordkloden. Udstillingerne bliver regelmæssig fornyet, så der hele tiden vil være noget nyt at se på. Avda Diego Ramirez 20. (hjørnet ved Calle Villa Madrid)
Gamle tårne
Hvor A-bussen stopper i la Mata ved Plaza del Embardero de la Sal, ligger Torre de la Mata. Det stammer fra det 1.ste århundrede efter Kristi. Der er stadig arkæologiske rester fra romertiden.

Det andet gamle tårn Torre del Moro - også kendt som Torre del Cabo Cervera blev opført i det 14.ende århundrede på Cape Cervera, hvor det havde en strategisk god position til overvågning af kyststrækningen for pirater og berbere.
Havnen
Havnen er byens sjæl, hvor aktiviteterne i dag drejer sig om fiskeri og udskibning af salt fra Muelle de la Sal. Om sommeren kører et lille "salt tog" med turister fra indkørslen til havnen og ud til Salinas de Torrevieja, (Torreviejas saltgrupper) til Muelle de la Sal (saltkajen) og tilbage igen. Under hele turen bliver der forklaret på engelsk og spansk, hvad man ser.

Overfor saltkajen ligger fiskerihavnen med fiskeri hallerne. Her lander fiskerne deres fangst. I fiskerihavnen ligger også ubåden S61 Delfin for permanent anker og er nu museumsskib under Saltmuseet. Ved siden af fiskerihavnen ligger lystbådehavnen og skibene, der sejler op og ned ad kysten og til Tabarca.

På den gamle havne kaj ved siden af saltområdet er bygget Paseo Vista Alegra, der er en smuk plads omkranset af palmer og træer og med monumentet "El Monumento al Coralista". Midt på pladsen står statuer af musikere "Homenaje a los Músicos", der er rejst til ære for de lokale musikanter.
Promenader, parker og pladser
Når man fortsætter herfra kommer man ud på Paseo de la Libertad, der er flankeret af palmer. Det er et populært og farverigt sted, hvor et stort antal handlende sætter deres boder op hver dag. (Natmarkedet)

Forenden af Paseo de la Libertad står statuen "Hombre del Mar" (monument for søfolk). Her begynder bølgebryderen, som beskytter havnen. På den er bygget "Paseo del Dique de Levante", som strækker sig 1.355 meter ud i havet. Det føles, som om man går på havet. Under den løber en cykelsti.

I forlængelse af Paseo de la Libertad fortsætter den mest repræsentative søfront i byen Paseo Juan Aparicio omkranset af palmer. På klipperne sidder den smukke skulptur af Bella Lola. Endvidere er to bølgebrydere og små strande blevet skabt med direkte adgang til havet.

Langs stranden i la Mata er bygget en paseo som en gangsti, der løber langs hele strandområdet.

Ved Canal de Acquión ligger den nyanlagte Parque de Salinero med minigolfbane og cafeteria. Kort herfra begynder en smuk cykel- og gangstien langs Laguna de Torrevieja og op til San Luis.

Parque Molino del Agua ligger i la Mata helt ned til la Mata stranden og er et stort sandareal på mere end 500.000 m² bevokset med forskellig arter fyr, pinjer og strandplanter for at holde på sandet. I parken findes et netværk af stier.

Parque de la Mata ligger på den anden side af N-332 og er et smukt naturområde med gang- og cykelstier. Det er muligt at cykle fra La Mata gennem parken over La siesta og til Laguna de Torrevieja (Torrevieja Saltsøen). Hele området er på 3.700 hektarer.

Jardín de las Naciones ligger mellem CV-90 og N-332 og er en utrolig smuk park på 40.000 m², hvor den østlige ende udgør en stor sø formet som Europa. I den vestlige er der legeplads for børnene og i midten en musikscene og fuglenes domæne.

Ikke ret langt derfra ligger Plaza del Molino med sin rekonstruerede vindmølle (Molino de Viento), der i det 19.ende århundrede malede korn og salt.

Rundt om i byens centrum findes et væld af pladser omkranset med træer og palmer, hvor man kan sidde på en bænk og nyde livet. Den vigtigste er Plaza de la Constitution. Pladsen er speciel ved, at man har brugt okkerfarvet keramik til indramning af grønne bede med træer, palmer og grønt bunddække. I midten af pladsen er bygget en fountain formet som en klippe.

Sport
I det nye sportscenter finder man Palacio de los Deportes S.A.R. Infanta Dona Christina med et opvarmet svømmebassin i olympisk størrelse. Der er lavet tilskuerplads til 4.000 tilskuere. Andre faciliteter er et fodboldstadium, atheletic baner og den blå sports pavillon.

El Real Club de Torrevieja (den kongelige Yacht klub) og el Puerto Deportivo Marina Internacional (den internationale Marina) tilbyder mere end 1.500 ankerpladser og dertil arrangeres der kurser i roning, sejlads, dykning osv.

I Torreviejas omegn er anlagt mange golfbaner til glæde for golf entusiaster. De ligger ca. tyve minutter fra byen.

Kulturelle aktiviteter
I Palacio de la Música holdes en lang række koncerter med forskellige orkestre.

Hvert år i slutningen af juli og begyndelsen af august spiller Certamen Internacional de Habaneras y Polifonía i Las Eras de la Sal (saltområdet). Her kan man høre de bedste spanske og internationale grupper og kor. Sangen, kendt som "habanera" (caribisk musik), blev bragt til Spanien i det 19.ende århundrede af spanske sømænd fra Torrevieja, der bemandede de store sejlskibe, som fragtede salt til Cuba.

Om foråret er der på Paseo Vistra Alegra opstillet boder med et utal af bøger. Ud over hele året findes et væld af kulturelle begivenheder, man kan nyde. (Program fås på Turistinformation).
Fritid og fornøjelse
Torrevieja har en 115.000 m² stor vandpark (Parque Acuatico) Avda Delfina Viudas med imponerende glidebaner og bassiner.

Fra fiskerihavnen tilbyder både ture op og ned langs kysten og til Tabarca.

Ud over hele byen ligger en gudsvelsignelse af fortovs restauranter, hvor man kan nyde et veltilberedt, lækkert spansk måltid, en is eller en drink.

For alle aldre kan man om eftermiddagen og først på aftenen få en sving om (danse) på Centro Municipal de Ocio. Det ligger bag spillehallen på vej til Carrefour. Området er kendt som OZONE
Indkøbsmuligheder
I Torrevieja har man indkøbsmuligheder fra det helt store hipermarked (Carrefour), over supermarkeder og til de små forretninger. De sidste befinder sig hovedsageligt i byens centrum.

I byens centrum ligger det store Mercado de Abastos, der er et overdækket marked, hvor man kan købe alt godt fra havet og fra indlandet (frugt og grønsager).

Det åbne marked, der er et af de største markeder i Spanien, bliver holdt hver fredag, og det udgår fra rutebilstationen. Mens det meget mindre marked om onsdagen bliver holdt i La Mata. Lokal kunsthåndværk kan købes i de talrige boder langs Paseo de la Libertad.


                                      kilde:http://www.fyldepennen.dk/tekster/22914